Lift-ongelukken
Liften zijn het veiligste vervoermiddel ter wereld, met – volgens de schaars beschikbare statistieken – het laagste ongevallenpercentage per kilometer. Volgens onze schattingen zijn er ongeveer tien slachtoffers gevallen in België in het laatste decennium. Als je dit vergelijkt met andere vervoermiddelen:
We kunnen de risico’s echter niet helemaal uitsluiten, en we betreuren dan ook alle ongelukken, die heel uitzonderlijk de dood tot gevolg hebben zijn. Het is overduidelijk dat alle intelligente en doeltreffende maatregelen om de liftveiligheid te verhogen en ongevallen te voorkomen, moeten worden aangemoedigd.
Maar in tegenstelling tot wat de overheid en de liftlobby ons proberen te doen geloven, hebben deze ongelukken bijna nooit iets te maken met de leeftijd van de liften! Kijk bijvoorbeeld naar de beruchte…
Vuilnisbak-ongelukken
U heeft ongetwijfeld gehoord van dit soort spectaculaire ongelukken, die vaak worden aangehaald om de "oude" liften in een slecht daglicht te brengen.
Maar wat gebeurt er bij een “vuilnisbak-ongeluk”? En met welke liften gebeurt dit soort ongeval?
Dit soort ongeluk gebeurt gebruikelijk met een vuilnisbak van het volgende type:
De passagier roept de lift op, opent de liftdeur en stapt achteruit de cabine in. Hij of zij sluit vervolgens de deur en drukt op de knop om zich naar het gelijkvloers te begeven. De lift gaat naar beneden.... maar er is geen deur of vouwhek die de cabine afsluit, waardoor de vuilnisbak de muur van de schacht kan raken. Deze muur kan onregelmatigheden vertonen; als de vuilnisbak in aanraking komt met een onregelmatigheid kan deze hieraan blijven hangen. De lift gaat verder naar beneden maar de passagier wordt verpletterd onder het gewicht van de cabine die zijn afdaling voortzet.
In de jaren tachtig werd een eerste reeks liftmoderniseringen uitgevoerd, maar alleen voor 'professionele' liften, d. w. z. liften die door mensen worden gebruikt om hun beroep uit te oefenen, zoals bijvoorbeeld conciërges.
In het kader van deze modernisering, ook wel bekend als de ARAB (Algemeen Reglement voor de Arbeidsbecherming) - modernisering, werd besloten om moderne technieken te gebruiken zoals de "elektronenbundel", een lichtuitstraler in combinatie met een ontvanger, om het liftcircuit te onderbreken in geval van een onderbreking van deze bundel. Deze werd echter geïnstalleerd op 10 cm van de onderkant van de cabine, maar de vuilnisbak bevindt zich boven deze bundel, en in dit geval wordt het circuit dus niet onderbroken.
De veiligheidsmaatregel die in het kader van de ARAB werd aanbevolen maakte het niet alleen onmogelijk om vuilnisongevallen te vermijden, maar betekende ook dat de bestaande accordeonroosters/vouwhekken verwijderd werden om ze te vervangen door deze elektronenbundel!
Het is dan ook zo dat de maatregelen die ten tijde van de eerste modernisatie zijn genomen, in sommige gevallen net hebben geleid tot deze vuilnisbak-ongelukken!
Concluderend kan worden gesteld dat dit soort ongevallen
niet kunnen worden voorkomen in een lift met vouwhek
meestal voorkomen in liften van de jaren 60 en 70 zonder kooideur of vouwhek, waardoor de passagier niet beschermd is voor de schachtwand.
n sommige gevallen zijn veroorzaakt toen de bestaande vouwhekken werden verwijderd en "vervangen" door een eenvoudige elektronenbundel, volledig ineffectief in dit geval.